fbpx
9th BIENNIAL CONGRESS OF THE EUROPEAN SOCIETY OF ENDOCRINE SURGEONS
Φεβρουάριος 25, 2020
Συστάσεις για προστασία από τον Covid – 19 από τη Πανελλήνια Εταιρεία ΩΡΛ , Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου
Μάιος 7, 2020

Λαρυγγεκτομηθέντες και ο νέος κορωναϊός: Συστάσεις για προστασία

Αγαπητοί,

Μπορεί να έχετε κάποιες απορίες για το πώς μπορείτε να προστατέψετε  εσάς και τους γύρω σας καλύτερα κατά την διάρκεια της νέας έξαρσης του κορωναϊού. Στα συνημμένα έγγραφα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας κάνουμε κάποιες προτάσεις για λαρυγγεκτομηθέντες απο τον Dr Itzhak Brook.

Ο Dr Brook είναι γιατρός και καθηγητής παιδιατρικής στην ιατρική σχολή της Georgetown στην Ουάσιγκτον όπου ειδικεύεται σε μεταδοτικές ασθένειες. Ο Dr Brook είχε διαγνωστεί με καρκινό του λάρυγγα το 2006  και έκανε ακτινοθεραπεία και δύο χρόνια αργότερα υποβλήθηκε σε  ολική λαρυγγεκτομή.

Να σημειωθεί οτι στην Atos Medical δεν μπορούμε να δίνουμε κλινικές  συμβουλές και οι συστάσεις που μοιραζόμαστε σε  αυτή την επιστολή δεν υποκαθιστούν τις συμβουλες  των ιατρών.

Επίσημος Αντιπρόσωπος στην Ελλλάδα ΓΕΤΡΙΜΕΝΤ ΕΠΕ
Τηλ: 210-9219160
Web: www.getremed.gr
Email: info@getremed.gr

Λαρυγγεκτομηθέντες και ο νέος κορωναϊός:  Συστάσεις  για προστασία

Tel: +46 (0) 415 - 198 00
Email: info@atosmedical.com
Web: www.atosmedical.com

Συστάσεις προστασίας από τον νέο κορωναϊό (COVID -19)  για τους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου (συμπεριλαμβανομένου των τραχειοστομηθέντων ) 

Οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβανομένου των τραχειοστομηθέντων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον νέο κορωναϊό (COVID -19). Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας είναι ιδιαιτέρως υψηλός σε εκείνους που δέχονται χημειοθεραπεία ή ανοσοκατασταλτική θεραπεία. 

Είναι συνετό οι παραπάνω ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας  και να αποφεύγουν την έκθεση στον ιό περιοριζόμενοι αυστηρά. 

Οι τραχειοστομηθέντες είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού  καθώς ο ιός μπορεί να εισέλθει στο αναπνευστικό τους σύστημα απευθείας από την τραχειοστομία. Οι ιοί του αναπνευστικού μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα, την μύτη και τον βλεννογόνο των βλεφάρων. Είναι επιτακτικό τα άτομα αυτά να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην αποφυγή μόλυνσης από τον ιό. 

Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη σε άτομα με αεραγωγούς σε κίνδυνο. Οι αεραγωγοί των λαρυγγεκτομηθέντων μπορεί να είναι σε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο καθώς η τραχεία και οι βρόγχοι τους είναι συχνά ξηροί, χρονίως ερεθισμένοι, και η χωρητικότητα των πνευμόνων μπορεί να μειωθεί εξαιτίας της μερικής σύμπτωση των τοιχωμάτων των κατώτερων λοβών (ατελεκτασία).

Μέτρα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης:

Συχνό πλύσιμο των χεριών:

 • Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά από έκθεση σε δημόσιο χώρο, ή μετά τον καθαρισμό της τραχειοστομίας, φύσημα της μύτης, βήξιμο, ή φτέρνισμα.
 • Εάν σαπούνι και νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιείστε απολυμαντικό χεριών με περιεκτικότητα αλκοόλης τουλάχιστον 60% .
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη, το στόμα και την τραχειοστομία σας με άπλυτα χέρια. 

Αποφυγή της στενής επαφής:

 • Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν κάποια ίωση.
 • Αφήστε κάποια απόσταση ασφαλείας μεταξύ του εαυτού σας και άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο ενδεχόμενο  να προσβληθούν από τον ιό.

Βήματα για την προστασία των άλλων:  

 • Μείνετε σπίτι όταν έχετε κάποια ίωση ή νιώθετε άρρωστοι, εκτός εάν πρέπει να μεταβείτε για λήψη ιατρικής φροντίδας.
 • Καλύπτετε με το εσωτερικό του αγκώνα σας το στόμα ή την τραχειοστομία σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Καλύπτετε το στόμα, την μύτη, ή την τραχειοστομία σας με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Πετάξτε στα απορρίμματα το χαρτομάντηλο.
 • Αμέσως πλύνετε τα χέρια σας.
 • Φοράτε μάσκα όταν είστε άρρωστος.

 Καθαρισμός και απολύμανση:  

 • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε επιφάνειες που δεν είναι καθαρές.
 • Πλύντε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με επιφάνειες που δεν είναι καθαρές.

Οι λαρυγγεκτομηθέντες  μπορούν να προστατεύσουν το εαυτό τους λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα :

 • Η χρήση φίλτρων ύγρανσης-θέρμανσης  24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα εάν αυτό είναι δυνατό. Τα φίλτρα παρέχουν υγρασία στον εισπνεόμενο αέρα και μερικό φιλτράρισμα αναλόγως του μεγέθους των σωματιδίων ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου, επίσης το κάλυμμα των φίλτρων   αποτρέπει την απευθείας επαφή μεταξύ της τραχειοστομίας και του δάχτυλου σας (πχ Provox XtraMoist and Provox XtraFlow της Atos Medical). Τα φίλτρα με υψηλή ικανότητα φιλτραρίσματος είναι πιο αποτελεσματικά στην μείωση του κινδύνου εισπνοής του ιού ( όπως το Provox Micron της Atos Medical). Το Provox Micron είναι ένα ηλεκτροστατικό φίλτρο  το οποίο παρέχει προστασία > 99% από βακτήρια και ιούς. Το κάλυμμα του αποτρέπει την απευθείας επαφή της τραχειοστομίας με το δάχτυλο. Το ηλεκτροστατικό φίλτρο παρέχει φιλτράρισμα ανεξαρτήτως της φοράς του αέρα, συνεπώς φορώντας το προστατεύετε τους άλλους από το να μολυνθούν όταν ο λαρυγγεκτομηθέντας είναι άρρωστος. (δείτε την εικόνα  1)
 • Φορώντας ένα hands free φίλτρο, το οποίο δεν απαιτεί επαφή όταν μιλάτε, για αυτούς που έχουν τραχειοισοφαγική ομιλία με φωνητική πρόθεση (βαλβίδα ομιλίας). Αυτοί που χρησιμοποιούν απλό φίλτρο τραχειοστομίας πρέπει συχνά να πλένουν τα χέρια τους πριν ακουμπήσουν το φίιλτρο.
 • Η χρήση μάσκας (κατά προτίμηση N95) γύρω από την τραχειοστομία (δείτε εικόνες 2,3,4). Η μάσκα  fμε 4 κορδόνια μπορεί να τροποποιηθεί για να εφαρμόζει πάνω από  την τραχειοστομία. Ένα από τα κορδόνια μπορεί να επεκταθεί με επιπλέον κορδόνια και το κατώτερο ζεύγος κορδονιών μπορεί να δεθεί πίσω από την πλάτη.
 • Η χρήση μάσκας γύρω από την μύτη και το στόμα, καθώς και η χρήση προστατευτικών γυαλιών μπορεί να αποτρέψει τον ιό να εισέλθει στο σώμα σας από αυτά τα μέρη. 

Εάν φορεθεί σωστά , η μάσκα μπορεί να εμποδίσει σταγονίδια, πιτσιλιές, που μπορεί να περιέχουν ιούς και βακτήρια. Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της έκθεσης αυτού που την φοράει σε αναπνευστικές εκκρίσεις άλλων.

Οι παραπάνω ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τους ιατρούς τους για πρόσθετες ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε να προστατευτούν και όταν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης του αναπνευστικού.

Συνοψίζοντας, παρόλο που τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι βοηθητικά στην πρόληψη των ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου  και των τραχειοστομηθέντων από τον COVID-19, δεν είναι 100% εγγυημένη η αποφυγή μόλυνσης από τον ιό.

Itzhak Brook MD
Department of Infectious Diseases Professor of Pediatrics and Medicine Georgetown University School of Medicine Washington DC USA

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Ο Dr. Brook δεν είναι ΩΡΛ ή χειρουργός κεφάλης και τραχήλου. Το μήνυμα αυτό δεν υποκαθιστά την ιατρική μέριμνα από επαγγελματίες υγείας. Οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται των θεράποντα ιατρό τους πριν πάρουν κάποιες αποφάσεις για την υγεία τους. Οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας διαβάζοντας αυτό το μήνυμα  πρέπει να πάρουν ανεξάρτητες, εμπεριστατωμένες αποφάσεις για την φροντίδα της υγείας των ασθενών τους βασιζόμενοι στην κατάσταση του καθενός και τις ιδιαιτερότητες κάθε ξεχωριστής περίπτωσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην διέυθυνση: https://laryngectomeenewsletter.blogspot.com/